97

Београдска Вавилонска кула

 

Драги људи

Док посматрате панораму Баре Венеција у рано децембарско јутро замислите да је неко здраве памети на овој локацији саградио реплику старог Београда са краја 19,века уместо Београда на води за ког постоје хиљаде хектара слободног земљишта на левој обали Дунава? Чини ми се да би добили још једну првокласну туристичку дестинацију коју би током читаве године посећивали страни и домаћи туристи упознавајући се са зградама, људима и обичајима какве је могуће видети само у малом броју квартова највећих светских градова.

На жалост политичка воља је преломила и започела изградњу луксузног насеља које читавој левој обали Саве заклања поглед, која гледа на једно од највећих стратишта Другог рата-Логор Старо Сајмиште, на изливање непречишћених канализационих вода у реку Саву и на Земун и Срем.

Политичка воља је и поделила грађане учинивши исто што и у Вавилону- да се подељени  не разумеју. Неразумевање је веће него да подељени говоре различите језике. Концензус наравно не постоји, уговори су наравно скривени а Београд губи још једну битку на штету сопствене душе.  Стари Београђани знају да је насељавање домаћег живља почело неколико стотина метара даље, ка Калемегдану и да се баш из те тачке ширило освајајући околна брда. Знају да је Бара Венеција насипана земљом копаном са брда на коме се данас налази Прокоп. Но старих Београђана је јако мало. Београд су одавно окупирали они које не занима култура Београда већ своја коју упорно чувају не обазирући се на супротност сопственог назива.

Надам се да ће генерације које долазе увидети шта је све Београд и од кога претрпео извлачећи поуке.

Мирослав Љ Ранковић

 

 

97

Објављено од стране

Мирослав Љ Ранковић

Сликар, фотограф, писац, песник ....и неко ко уме да воли читавим бићем......